XƏRÇƏNGƏ QARŞI GÜCLÜ QİDALAR

Yediyimiz qidaların sağlamlığımız üçün nə qədər faydalı və ya zərərli olduğunu heç düşünmüsünüzmü? Pəhriz əslində sağlamlığınız üçün bir sərmayədir.
5 komponentli yeməklə xərçəngin qarşısını alın
Ən əhəmiyyətli sağlamlıq problemlərindən biri olan xərçəngdə qidalanma tərzinin çox əhəmiyyətli rolu var. Burada qəbul etdiyiniz miqdar qədər nə yediyiniz də önəmlidir.
Sağlam qidalanma orqanizmimizin ehtiyac duyduğu beş əsas qrupla zəngin qidaların qəbulunu nəzərdə tutur. Çoxumuza məlum olduğu kimi, bunlar süd, ət-balıq, tərəvəz-meyvə, taxıl və yağlardır. Gündəlikləri nəzərə alsaq, probiotik qidalar bağırsaq florasını tənzimləyir. Bunun üçün hər gün bir su stəkan kefir və dörd yemək qaşığı qatıq qəbul etmək lazımdır. Bağırsaq florasını qoruyan və tərkibindəki lif sayəsində faydalı bakteriyaların böyüməsinə kömək edən digər qida qrupu paxlalılardır. Həftədə 2-3 gün paxlalı bitkilərin qəbul edilməsi qan qlükozasının tənzimlənməsindən düz bağırsağın xərçənginin qarşısının alınmasına qədər çoxsaylı əhəmiyyətli faydalar təmin edir.
Xərçəngə qarşı rəngli qidalanma tərzinə sahib olun
Tərəvəz və meyvələrin qəbuluna önəm verməliyik. Gündə ən azı 3-5 porsiya meyvə-tərəvəz yeyilməlidir. Nə qədər çox rəngli meyvə və tərəvəz yeyirsinizsə, bir o qədər çox antioksidan qəbul edirsiniz. Həmişə daha tünd rəngli meyvə və tərəvəzlərə üstünlük verin. Pazı, ispanaq və kələm kimi tünd yaşıl tərəvəzlərin qəbuluna diqqət yetirin; nar və qaragilə kimi tünd qırmızı qidalar; ərik, yerkökü və balqabaq kimi tünd sarı-narıncı; bənövşəyi qidalar, məsələn, göyərtilər; sarımsaq və soğan kimi ağ olanlar.
Ağ un əvəzinə tam buğda ununa üstünlük verin
Tərkibində karbohidrat, zülal, B və E vitaminləri və maqnezium, dəmir və sink kimi minerallar olan taxıllar bədənimizin ən mühüm enerji qaynaqlarıdır. Bununla belə, ağ un, düyü, şəkər, bal və mürəbbə kimi sadə karbohidratlardan uzaq durmalıyıq. Çünki bu qidalar qanda qlükozanı sürətlə yüksəldir və orqanizmi insulin ifraz etməyə stimullaşdırır. Buna görə də insulin ifrazı qanda artıq şəkərin yağ şəklində saxlanmasına səbəb olur. Təəssüf ki, bədəndə artan yağ miqdarı xərçəngə yol açır. Buna görə də tam buğda, çovdar, yulaf və bulqur kimi işlənməmiş taxıllarla hazırlanmış qidaları yemək çox vacibdir.
Materiallardan istifadə edərkən Tibbiportal.az saytına aktiv link göstərilməlidir