Siqaret: Diş ve dişətlərinə zərər verir ve ağızda qoxuya səbəb olur.
Limon: Limonun pH‘ı da 2 olduğu için limon da dişlər için zərərlidi.
Kola: Dişlər üçün ən zərərli içkilərden biridir .Çünkü hem fosforik asit həm şeker həm də sitrik asit var tərkibində.
Quru meyvələr: Quru meyvələr karbohidratla zəngindir.Eyni zamanda yapışkanlıkları səbəbi ilə ağız içində daha uzun müddət qalır. Daima quru meyvə yeyib dişlərinizi fırçalamamanız dişlərinizin çürüməsinə səbəb olur.
Buz: Buz sərt olduğu üçün çiynənməsi qadağandı. Soyuq eynı zamanda dişlərinizin qamaşmasına da səbəb olabilir.
Spirtli içkilər və çay-qəhvə kimi kofeinli içkilər: Ağız qurumasına səbəb olurlar. Beləliklə sürətli bir şəkildə ərp əmələ gəlməsinə şərait yaradır. Spirtli içki qəbul etdikdən sonra ağzın su ile yaxalanması ağız quruluğunun əmələ gəlməsini bir miqdar azaldır.
Nişastalı qıdalar: Nişasta kompleks karbohidratlar əmələ gətirir.Ağızda qalan kiçik bir parça çörək və ya da kartof milyonlarca bakteriya əmələ gəlməsinə şərait yaradır ve bu səbəbdən karies ya da diş daşı əmələ gəlməsinə səbəb olur
Şəkər: Şəkərli qidalar;şokalat,karamel nə olursa olsun dişlərə yapışır,boşluqları dolduraraq bakteriya əmələ gəlməsi üçün açıq bir şərait yaradır ve diş çürümələrinə səbəb olur.Bunun üçün şəkərli qidalardan sonra dişlər fırçalanmalıdır.
Müəllif: "Stomatoloq" Dr. Aygül Quliyeva
Materiallardan istifadə edərkən Tibbiportal.az saytına aktiv link göstərilməlidir
Limon: Limonun pH‘ı da 2 olduğu için limon da dişlər için zərərlidi.
Kola: Dişlər üçün ən zərərli içkilərden biridir .Çünkü hem fosforik asit həm şeker həm də sitrik asit var tərkibində.
Quru meyvələr: Quru meyvələr karbohidratla zəngindir.Eyni zamanda yapışkanlıkları səbəbi ilə ağız içində daha uzun müddət qalır. Daima quru meyvə yeyib dişlərinizi fırçalamamanız dişlərinizin çürüməsinə səbəb olur.
Buz: Buz sərt olduğu üçün çiynənməsi qadağandı. Soyuq eynı zamanda dişlərinizin qamaşmasına da səbəb olabilir.
Spirtli içkilər və çay-qəhvə kimi kofeinli içkilər: Ağız qurumasına səbəb olurlar. Beləliklə sürətli bir şəkildə ərp əmələ gəlməsinə şərait yaradır. Spirtli içki qəbul etdikdən sonra ağzın su ile yaxalanması ağız quruluğunun əmələ gəlməsini bir miqdar azaldır.
Nişastalı qıdalar: Nişasta kompleks karbohidratlar əmələ gətirir.Ağızda qalan kiçik bir parça çörək və ya da kartof milyonlarca bakteriya əmələ gəlməsinə şərait yaradır ve bu səbəbdən karies ya da diş daşı əmələ gəlməsinə səbəb olur
Şəkər: Şəkərli qidalar;şokalat,karamel nə olursa olsun dişlərə yapışır,boşluqları dolduraraq bakteriya əmələ gəlməsi üçün açıq bir şərait yaradır ve diş çürümələrinə səbəb olur.Bunun üçün şəkərli qidalardan sonra dişlər fırçalanmalıdır.
Müəllif: "Stomatoloq" Dr. Aygül Quliyeva
Materiallardan istifadə edərkən Tibbiportal.az saytına aktiv link göstərilməlidir