Niyə şirniyyat yedikdən sonra yenidən şirniyyat istəyirik?
Опубликовано в:
| 2018-11-05
Bütün şəkərliməhsullar qlükozaya çevrilən tezsovrulan karbohidratlardır.
Qana çatdıqda tez zamanda enerji verir, ancaq orqanizm bu enerjini sərf edə bilmədiyi üçün enerji ehtiyatları deposuna yığır - qlikoqen və yağa çevirməyə məcbur olur. Artıq qlükozanın qanda yağa çevrilməsi insulin hormonu vasitəsilə baş verir.
Adətən böyük miqdarda qlükozaya çox insulin ifraz olunur və qlükozanın səviyyəsini normaya salmaq üçün insulin qanda uzun vaxt dövran edir, qana küllü miqdarda şəkər daxil olduqdan sonra, qanda şəkərinsəviyyəsi ani şəkildə düşür və bununla da tez bir zamanda aclıq istəyi gəlir.
Bu səbəbdən şirniyyat yedikdən 1-1,5 saat sonra qanda qlükozanın səviyyəsini artırmaq üçün yenidən yemək istəyi olur.
Müəllif: "Endokrinoloq" Dr. Rövşən Həsənov
Materiallardan istifadə edərkən Tibbiportal.az saytına aktiv link göstərilməlidir
Qana çatdıqda tez zamanda enerji verir, ancaq orqanizm bu enerjini sərf edə bilmədiyi üçün enerji ehtiyatları deposuna yığır - qlikoqen və yağa çevirməyə məcbur olur. Artıq qlükozanın qanda yağa çevrilməsi insulin hormonu vasitəsilə baş verir.
Adətən böyük miqdarda qlükozaya çox insulin ifraz olunur və qlükozanın səviyyəsini normaya salmaq üçün insulin qanda uzun vaxt dövran edir, qana küllü miqdarda şəkər daxil olduqdan sonra, qanda şəkərinsəviyyəsi ani şəkildə düşür və bununla da tez bir zamanda aclıq istəyi gəlir.
Bu səbəbdən şirniyyat yedikdən 1-1,5 saat sonra qanda qlükozanın səviyyəsini artırmaq üçün yenidən yemək istəyi olur.
Müəllif: "Endokrinoloq" Dr. Rövşən Həsənov
Materiallardan istifadə edərkən Tibbiportal.az saytına aktiv link göstərilməlidir